HANTAR SMS DENGAN SEKALI KLIK.

Sesuai untuk perunding unit amanah , agent insurans ,mlm dan mereka yg ramai client.boleh digunakan untuk peringatan hari lahir dan sebagainya dengan sekali setting sahaja.

Wednesday, 19 September 2012

Adakah anda tahu status Syariah unit amanah yang anda Labur sekarang ini? Adakah anda SEDAR Jika wang anda dilaburkan ke dalam pelaburan yang tidak patuh Syariah, maka  keuntungan yang anda perolehi (seperti bonus, dividen dan lain-lain) juga tidak patuh Syariah? Berikut merupakan rencana yang Ditulis bergantung kepada keputusan oleh Ust Hj Zaharuddin bin Hj Abd Rahman, Seorang Pakar Ekonomi Islam yang tidak asing lagi di Malaysia.
Pada Tarikh 30 Jan 2010, ASB dan ASN masih TIDAK dianggap Saham Patuh Syariah atau 'Islamic Fund' oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Lihat pautan ini http://www.sc.com.my/eng/html/resources/stats/UTF.pdf . Ini yang terbaru, jelas kelihatan tiada TANDA * ('Islamic Fund' yang menunjukkan ia sebagai) pada nama ASB dan ASN dalam senarai tersebut.
Penghujung tahun 2009, saya menerima satu email yang mengandungi satu lampiran surat dari Suruhanjaya Sekuriti, Malaysia kepada Setiausaha, Majlis Penasihat Syariah salah sebuah Bank Islam di Malaysia berkenaan hukum Amanah Saham Bumiputra (ASB) dan Amanah Saham Nasional (ASN).
Apa yang jelas, telah saya sebutkan sebelum ini berkali-kali, walaupun ia telah disahkan harus oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia, namun caruman pekerja dan implementasi ASB dan ASN bercanggah dengan Tutorial sebuah saham amanah yang diiktiraf PATUH SYARIAH oleh Majlis Penasihat Syariah, Suruhanjaya Sekuriti, Malaysia .
Tatkala itu, bolehlah dianggap terdapat perbezaan pendapat dalam Menentukan hukum ASB dan ASN antara dua badan pengeluar hukum yang terbesar di Malaysia. Bagi mereka yang ingin lebih berhati-hati dan menjamin tidak terjebak di dalam yang haram, kerana harta akan menjadi darah Daging diri dan ahli Keluarga. Saya menyarankan agar melihat dengan lebih Sila baca arahan KEAHLIAN ahli-ahli fatwa dari kedua-dua badan terbabit.
Jika ditanya kepada pendapat peribadi saya, saya lebih cenderung kepada pendapat Majlis Syariah, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dalam hal ini setelah melihat kepada Tutorial yang diletakkan mereka bagi mengiktiraf sesebuah Amanah Saham yang patuh atau tidak patuh Syariah.
Anda mungkin berkata,

"SAYA TIDAK peduli, ASALKAN MAJLIS FATWA LULUSKAN, Saya akan BERPEGANG DENGANNYA kerana mereka YANG TANGGUNG DI Akhirat"

Pendapat saya, Allah swt memberikan kita aqal untuk memerhati dan meneliti pandangan kedua-dua badan besar ini setakat kemampuan yang ada, berfikirlah. Jika sudah tentu setelah membaca hujjah kedua-dua pihak, lalu anda yakin dengan Pro cont. Antaranya, anda telah menunaikan tanggungjawab sebagai Seorang Muslim yang baik. Namun jika,malas dan ingin mengambil mudah, lalu terus berpegang dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan, tanpa mengendahkan hujah Majlis Syariah Suruhanjaya Sekuriti, tatkala itu, individu tersebut tidak berada dalam Bersambung yang sepatutnya.
'Pakar' Perlu difahami bahawa Majlis Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dianggotai oleh individu yang sememangnya dan Berpengalaman di dalam bidang muamalat dan Kewangan Islam. Untuk melihat senarai ahlinya, sila buka di sini .
Saya ada menerima sepucuk surat ,antara keputusan yg dubuat selepas dr eneliti isi kandungan surat tersebut..
Keputusan daripada surat ini, Suruhanjaya Sekuriti kelihatan TIDAK MEMBENARKAN bank-bank Islam di Malaysia memberikan Pendanaan tunai kepada pelanggan yang ingin menyertai ASB dan ASN.
Berikut adalah tulisan-tulisan saya yang lalu berkenaan ASB dan ASN. Dan kita masih mengharap pihak ASB dan ASN mengambil inisiatif lebih Tulen untuk melayakkan mereka digelar patuh syariah oleh Majlis Syariah SC, Malaysia.
1) Tak pUAS Hati Berkenaan Hukum ASB

Sejurus mereka mengubah caruman pekerja pelaburan mereka dan Ditangguhkan oleh Majlis Syariah Suruhanjaya Sekuriti, di ketika itu, semua rencana-rencana saya berkaitan ASB tidak lagi terpakai sekarang.
Sekian,
Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net
Begitulah sebenarnya hakikat yang perlu Diperolehi oleh Seorang Muslim Mukmin yang sudah tentu ingin Pemeliharaan harta dan amalan mereka. Jika dulu kita tidak tahu, mungkin ada maafnya. Akan tetapi, setelah mengetahui hakikat ini, Adakah kita masih lagi mahu terus Hidup dengan memakan harta yang tidak halal?


 Jika anda ingin mendapatkan Maklumat lanjut bagaimana anda Boleh memulakan pelaburan unit amanah melalui pelaburan secara tunai ataupun melalui Skim Pelaburan Ahli KWSP, anda Boleh menghubungi perunding anda En.Jamian B. Sarif - 012 2676091 / email -ijampm@yahoo.com
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers